L O A D I N G ...

16
Φεβ
2020
16 Φεβ 2020

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΔΙΑΣΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΙΑ

Εστιατόριο Βότσαλο (παραλία Μαραθία)
Κυριακή - 11:00

Την προσεχή Κυριακή 16 Φεβρουαρίου θα πεζοπορήσουμε σε μια σκληρή, όμορφη, περιπετειώδη αλλά και την πιο δύσκολη διαδρομή που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα, στη περιοχή Μαραθία, στην ευρύτερη περιοχή του Κερίου.
Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί απέξω από το εστιατόριο Βότσαλο που βρίσκεται στη παραλία του Μαραθία (συνημμένα μπορείτε να δείτε φωτογραφία του σημείου συνάντησης, τον τρόπο μετάβασης σε αυτό καθώς και την δυσκολία της διαδρομής - παράκληση επειδή υπάρχουν περίπου 30 θέσεις για στάθμευση αυτοκινήτων, να έρθετε το πρωί στις 10πμ απέναντι από το JUMBO ώστε να συνεννοηθούμε ώστε να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα γεμάτα με 4-5 επιβάτες ώστε να χωρέσουν στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων).
Στη πεζοπορία μας θα συναντήσουμε πλούσια βλάστηση με χόρτα, ελιές, πεύκα, ποώδη και ακανθώδη φυτά, εικόνες μαγευτικές του κόλπου Λαγανά, βραχώδη και σκληρά μονοπάτια, και πολλά άλλα.
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει έχοντας ως κύριο φόντο το Μαραθονήσι. Το Μαραθονήσι είναι ένα μικρό ιδιωτικό νησί που βρίσκεται στον κόλπο του Λαγανά. Το νησί είχε κατοίκους μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ σήμερα είναι ακατοίκητο και χωρίς κατασκευές. Σήμερα είναι ένας από τους τόπους αναπαραγωγής της χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Το Μαραθονήσι είναι επισκέψιμο με ιδιωτικό σκάφος ή λαμβάνοντας μέρος σε οργανωμένες εκδρομές με καΐκι και για τους πιο τολμηρούς υπάρχει η δυνατότητα να προσπαθήσουν τον διάπλου είτε με κανό είτε κολυμπώντας, έχοντας έτσι αρκετές πιθανότητες να συναντήσουν κάποια χελώνα τους θερινούς μήνες. Το Μαραθονήσι συμπεριλαμβάνεται στο θαλάσσιο πάρκο και για αυτό απαγορεύεται η αγκυροβόληση. Το νησί προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο υπέροχες παραλίες: η μία με βότσαλα, από την οποία μπορεί να φτάσει κάποιος κολυμπώντας σε μια πελώρια σπηλιά, ή άλλη είναι μια μεγάλη λωρίδα αμμουδιάς που κατηφορίζει γλυκά προς τη θάλασσα. Το νησί αναγνωρίστηκε ως ιδιωτική περιουσία το 1972, αλλά η δόμηση σε αυτό απαγορεύτηκε, αν και δεν ήταν δασική έκταση. Γι' αυτήν την παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας, το ελληνικό δημόσιο κλήθηκε να αποζημιώσει την εταιρεία ΖΑΝΤΕ - Μαραθονήσι Α.Ε. με 2 εκατομμύρια ευρώ και 25.000 € που αντιστοιχούν στα δικαστικά έξοδα το 2009. Η εταιρία ήθελε να κατασκευάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 400 κλινών στο νησί.
Η πεζοπορία έχει μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και είναι η πιο δύσκολη που έχει διεξαχθεί αυτά τα 4 χρόνια παρουσίας μας στη Ζάκυνθο. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει σχεδόν από το επίπεδο της θάλασσας και σε δύο χιλιόμετρα θα ανέβουμε μια συνεχόμενη ανηφόρα ενός δασικού δρόμου φτάνοντας σε υψόμετρο 230 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο επόμενο χιλιόμετρο θα εισχωρήσουμε σε ένα πετρώδες μονοπάτι το οποίο θα είναι κατηφορικό φτάνοντας στα 77 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Από το 3ο χιλιόμετρο έως και το 5ο χιλιόμετρο θα ανηφορίσουμε ένα μονοπάτι δύσβατο και ανηφορικό φτάνοντας στα 345 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τελευταία τρία χιλιόμετρα θα τα διασχίσουμε πάνω σε ένα δασικό δρόμο με ήπια κατηφόρα μέχρι να φτάσουμε στην αφετηρία της πεζοπορίας μας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JUMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουν το αυτοκίνητο τους μαζί, μπορούν να το σταθμεύσουν εκεί και να πάνε με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις. Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, μπορεί να ακολουθήσει μια από τις δύο παρακάτω πορείες:
1. Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Κερίου.
2. Μετά από 15 χιλιόμετρα κατευθυνόμαστε δεξιά στο δρόμο προς το χωριό Κερί.
3. Μετά από ένα χιλιόμετρο στρίβουμε αριστερά προς Μαραθία (υπάρχει σχετική επιγραφή)
4. Κατευθυνόμαστε ευθεία και σε 2,5 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο σημείο συνάντησης.

ΥΓ :

1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS