L O A D I N G ...

10
Νοέ
2019
10 Νοέ 2019

ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ BOYNO ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ
Κυριακή - 11:00

Την προσεχή Κυριακή 10 Νοεμβρίου η πεζοπορία μας θα διεξαχθεί σε ένα υπέροχο, ειδυλλιακό και σπάνιας ομορφιάς ορεινό τοπίο του νησιού μας. Θα πεζοπορήσουμε σε μια πορεία από την καρδιά του Κατασταρίου ακολουθώντας τις μυστηριακές πλαγιές και κορυφογραμμές του ορεινού όγκου με την ονομασία Μέλισσα και θα καταλήξουμε στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Θα συναντηθούμε στις 11 το πρωί το πρωί στο κέντρο του χωριού Κατασταρίου (συνημμένα μπορείτε να δείτε φωτογραφία του σημείου συνάντησης καθώς και τον τρόπο μετάβασης σε αυτό). Στο τέλος της διαδρομής θα υπάρχουν αυτοκίνητα κατοίκων του χωριού που θα μας κατεβάσουν στην αφετηρία της πεζοπορίας μας.
Στη πεζοπορία μας θα συναντήσουμε φθινοπωρινή φύση, περίφημες όψεις του νησιού από ψηλά, ερημωμένες εκκλησίες και σπίτια γεμάτες ιστορία και μνήμες, μοναστήρι με σπουδαία πολιτιστικά κειμήλια, αξιοθέατα με μυστηριακό ενδιαφέρον και πολλά άλλα.
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από το κέντρο του Κατασταρίου. Το Καταστάρι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στη Ζάκυνθο, μετά από τη πόλη, με πληθυσμό 1.500 κατοίκων περίπου. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού και αποτελεί έδρα της δημοτικής ενότητας Αλυκών. Το όνομα Καταστάρι, σύμφωνα με τον Ζώη, προέρχεται από το επίθετο Καταστάρη γιατί σε έγγραφα του 1478 αναφέρεται «από το χωριό του Καταστάρη» (ομοίως υπάρχουν για τα χωριά του Ρωμήρη, του Μπόχαλη, του Μπελούση κλπ). Αντίθετα ο Αντώνης Μπισκίνης ισχυρίζεται ότι η ονομασία Καταστάρη προέρχεται από την ονομασία Κατωστάρι δηλαδή τα χωράφια του χωριού που υπήρχαν στάρια (και ήταν κάτω στάρια σε αντίθεση με τα πάνω στάρια που ήταν στο Βραχίονα).
Η πεζοπορία θα ξεκινήσει από ένα πέτρινο μονοπάτι και θα είναι ανηφορικό για 200 μέτρα περίπου. Μετά από λίγη ανηφορική πορεία θα βρεθούμε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην οποία, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η εικόνα του Αγ. Γεωργίου, έργο του Πελεκάση.
Από το σημείο που υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα βαδίσουμε σε ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στο βουνό με την επωνυμία Μέλισσα. Η Μέλισσα, το βραχώδες αυτό βουνό με την κόκκινη πέτρα, τις σπηλιές του και την άγρια ομορφιά του, φιλοξενεί άγριο-μέλισσες. Κάποτε λέει μια δοξασία, ένας μοναχός είχε μελίσσια, θέλησε να αυξήσει την παραγωγή του μελιού βάζοντας στην κυψέλη ένα κομμάτι αντίδωρο βουτηγμένο στην αγία Μετάληψη αλλά μόλις το έφαγαν οι μέλισσες έφυγαν όλες μαζί για τα βράχια του απότομου βουνού όπου έκαναν τις φωλιές τους σαν να μην ήθελαν να φάνε οι άνθρωποι από το αγιασμένο μέλι.
Στην πορεία μας κατά μήκος του βουνού Μέλισσα θα παρατηρήσουμε το πιο παλιό οικισμό του Κατασταρίου ο οποίος βρισκόταν πίσω από το βουνό Μέλισσα και ο οποίος παρείχε στους κατοίκους του μια ασφαλή απόσταση και μη θέαση από την ακτή των Αλυκών από τις πειρατικές επιθέσεις.
Η πεζοπορία μας θα καταλήξει στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του Λαγκαδά όπου θα ξεναγηθούμε στους χώρους της μονής. Η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι μεταβυζαντινή μονή κλειστού σχήματος με καθολικό στο κέντρο ενός περίβολου από κτίσματα και ψηλό μαντρότοιχο που περιλαμβάνει δύο δευτερεύουσες εισόδους. Η κύρια είσοδος συνδυάζεται με κωδωνοστάσιο. Στο συγκρότημα ανήκει και αμυντικός πύργος κυκλικής κάτοψης κτισμένος σε κορυφή βράχου για να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο. Το καθολικό διατηρεί εικόνες του 17ου - 18ου αι. και ξυλόγλυπτα εξαιρετικής τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μονή του Προδρόμου ιδρύθηκε αρχικά τον 16ο αιώνα, διαλύθηκε και επανιδρύθηκε το 1617 από τους Κατασταριανούς Αντώνιο Μαρίνο και Γεώργιο Σαπάτη. Η εκκλησία υπήρχε το 1534 και ξαναχτίστηκε από την βάση της το 1606. Τότε ακριβώς ζωγράφισαν οι αδερφοί Μόσχοι τις ονομαστές τοιχογραφίες που αντέγραψε ο Δ. Πελεκάσης. Στις δυο εσωτερικές πλευρές της εκκλησίας οι Μόσχοι ζωγράφισαν Αγίους, Ασκητές και Προφήτες. Στο τέμπλο υπήρχαν ωραιότατα έργα του Κουτούζη. Μέσα στους αιώνες το μοναστήρι γνώρισε πολλές δόξες. Το 1753 στον περίβολό του είχε δύο εκκλησίες, εφτά σπίτια κι ένα πύργο. Στα μέσα του 19ου αιώνα διέθετε επίσης πλούσιο ιστορικό αρχείο. Ο ναός με λαμπρά έργα τέχνης, σώθηκε από το σεισμό του 1953.
Η απόσταση που θα διανύσουμε είναι περίπου 5,5 χιλιόμετρα και η πεζοπορία στα πρώτα 3 χιλιόμετρα θα είναι ανηφορική. Ενδεικτικά θα ξεκινήσουμε από το κέντρο του Κατασταρίου που είναι 25 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα καταλήξουμε σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (περισσότερες πληροφορίες για την πορεία μας δίνονται στο συνημμένο χάρτη της διαδρομής μας)

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Όποιος ή όποια θέλει να πάμε όλοι μαζί από τη πόλη, δίνουμε ραντεβού στις 10.00 το πρωί στη καμάρα του Αγ. Λαζάρου και συγκεκριμένα απέναντι από το JAMBO (Τζάμπο). Αν κάποιοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο μπορούν να έρθουν στο σημείο συνάντησης μας ώστε να μεταβούν με άλλα αυτοκίνητα που θα έχουν κενές θέσεις.
Όποιος ή όποια θέλει να έρθει μόνος του, να ακολουθήσει τη παρακάτω πορεία :
• Ξεκινώντας από την πόλη της Ζακύνθου παίρνουμε την Αγίου Λαζάρου και μετά το φανάρι της Λούμπας προχωράμε ευθεία και κινούμαστε επί της επαρχιακής οδού Ζακύνθου-Βολιμών.
• Στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε διαδοχικά τα εξής χωριά: Γαϊτάνι, Σαρακηνάδο, Αγ. Κήρυκας, Άγιος Δημήτριος, Σκουλικάδο, Πηγαδάκια, Καταστάρι.

ΥΓ :

1) Όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται να έχετε, είναι η καλή σας διάθεση.
2) Όποιοι είσαστε κάτοικοι της Ζακύνθου, αν θέλετε, μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Με ΠΑΡΕΑ χρωματίζουμε τη ζωή» και να συνεισφέρετε με τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και την εθελοντική σας διάθεση για την οργάνωση των περιπάτων…
3) Όποιος ή όποια θέλει να έρθει και δεν έχει μεταφορικό μέσο, να στείλει μήνυμα για να συνεννοηθούμε ώστε να έρθει με μεταφορικό μέσο άλλου φίλου.
4) Εννοείτε ότι ο καθένας και η καθεμία έχει την απόλυτη ευθύνη των πράξεων του κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS ZANTE EVENTS